Malkara Meslek Yüksekokulu
NKU Radyo
2015-04-28

Namık Kemal Üniversitesi Su Altı Topluluğu’ndan Anlamlı Dalış



 
Namık Kemal Üniversitesi Su Altı Topluluğumuz NAKÜSAT , 23-26 Nisan 2015 tarihleri arasında Akdeniz Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Sualtı Topluluğu AKÜNSAT öncülüğünde Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul AKER anısına düzenlenen 9. Uluslararası Mustafa Ertuğrul AKER Kemer – Paris II Batığı Dalışı’na katıldı. Bu anlamlı organizasyonda üniversitemizi temsilen NKÜ Su Altı Topluluğu Koordinatörü - Dalış Eğitmeni ve Malkara MYO Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Engin GÜRFİLİZ, topluluk üyesi öğrenciler Büşra Cansu Kadifeci, Atalay Şireli ve Onur Sezer yer aldı.
 
Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker , Dünya savaş tarihinde bir ilki başararak, 7.7 inçlik dağ bataryasının bir deniz uçağı gemisini 36 dakikada sulara gömen komutandır. Batırdığı deniz uçağı gemisi ise, 120 metre boyunda, saatte 24,5 mil hız yapan ve altı deniz uçağı taşıyan İngiliz bandıralıBen My Chree 'dir. Aynı gün Meis Limanı’na demirli büyüklü küçüklü pek çok tekne de batırılır.
 
Mustafa Ertuğrul bir süre sonra Kemer yakınındaki Ağva koyunda Fransız avizosu Paris II'yi de sadece 18 dakikada denize gömdü ve mürettebatı esir aldı.
 
Uçak gemisi Ben My Chree’nin ardından Paris II avizosunun da bir “dağ bataryası” ile batırılması, Müttefiklerin artık açıktan seyretmeye başlamasına neden olmuştur. Mustafa Ertuğrul savaşın bu aşamasını hatıralarında, “Herhangi bir yelkenlinin kaburgasını kaplayan iç tahtaları sökülerek, mümkün mertebe fazla miktarda dinamit kaburga aralarına döşenecek, tam merkezine de bir top fünyesi yerleştirilecek. Fünye halkası bir telle portakal sandıklarından birisinin altına bağlanıp, kaburgalar tekrar çakılarak düzen hazırlanacaktı. Birbirine bağlı sandıklar mutlaka bir vinç yardımıyla kaldırılacaktı ki, fünye dinamiti ateşleyip geminin batırılmasını sağlayacaktık.” şeklinde aktarmaktadır.
 
Alexandra sandık yüklü yelkenlinin bir kaç kilometre kadar yakınına gelip 40 top ateşine tutmuş ama hiçbir isabet tutturamamış daha sonra tekrar dönüp portakal sandıklarını muayene etmiş zehirli olmadığını anlayınca mürettebat sandıkları gemiye yüklemeye başlamıştır. Son sandıklar çekilirken tuzak infilak etmiş ve açılan yara nedeniyle bu gemide sulara gömülmüştür.80  - 120 metre arasında bir derinlikte bulunduğu sanılmaktadır.
 
Dünya Savaşı bittiğinde, Mondros Mütarekesi gereğince, işgal edilen Anadolu topraklarında, tüm silah ve cephaneye el konuldu. Topların kamaları söküldü. O tarihlerde Aydın bölgesindeki birlikleri denetlemekle görevlendirilen HMS Ben-my-Chree’nin eski komutanı Charles Rumney Samson ise; “Gösterdiği kahramanlıktan dolayı bu batarya toplarının kamalarını sökmek askeri şerefe aykırıdır” diyerek, Mustafa Ertuğrul’un bataryasına dokunmadı.
 
Mustafa Ertuğrul Kurtuluş Savaşı'nda da önemli yararlıklar gösterdi ve savaştan sonra yerleştiği Antalya'da 1961'de vefat etti. Mezarı Antalya Andızlı mezarlığındadır. 2007 yılında Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından Atatürk Parkı'nda anısına bir heykel dikilmiştir. 
 

 



G-YK7YH1TJPG