Malkara Meslek Yüksekokulu
NKU Radyo
2012-12-27

Tarih Bilincinde Buluşanlar Derneği tarafından “Balkan Faciaları” konulu toplantı Tekirdağ’da gerçekleştirildi



 

Tarih Bilincinde Buluşanlar Derneği Tekirdağ Şubesi, Balkan Savaşlarının 100. yıldönümü dolayısıyla “Balkan Faciaları” konulu bir toplantı düzenledi. Geniş katılımla gerçekleştirilen “Balkan Faciaları” toplantısı büyük ilgi gördü. Namık Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Taşan’ın misafir konuşmacı olarak katıldığı toplantıya, Tarih Bilincinde Buluşanlar Derneği yöneticileri ile çok sayıda sivil toplum kuruluşu üyeleri ve tarihe ilgi duyan vatandaşlar katıldı.


Toplantının açılış konuşmasını yapan Tarih Bilincinde Buluşanlar Derneği Tekirdağ Şubesi Başkanı Hüseyin Bayol, Osmanlı Devletinin savaşarak kazandığı Balkan topraklarını iç siyasi çekişmeler nedeniyle kısa sürede terk etmek zorunda kaldığını vurguladı. Bayol, “Savaşarak kazandığımız Balkanları 450 yıl barış, adalet ve huzur içinde yöneten Osmanlı devleti, iktidar mücadelesi sebebi ile ittihatçı ve hürriyetçilerin kavgası, ittihatçıların Bulgar çeteleri ve Sırp komitacılarının yanında yer alması neticesinde, büyük kayıplar vererek 4 milyon kilometrekarelik vatan toprağını terk etmek zorunda kaldı” diye konuştu.


Toplantının misafir konuşmacısı Namık Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Taşan ise fotoğraf ve görsel sunumlarla desteklediği konuşmasında Balkan savaşlarında 650 bin Müslüman Türkün katledildiğini aktardı. Yüzbinlerce Türkün katledildiğini, işkenceden geçirildiğini ve tecride uğratıldığını vurgulayan Doç. Dr. Murat Taşan, yüzyılın en büyük soykırım, katliam ve tecridinin yaşandığı Balkan savaşlarının görmezden gelindiğini vurguladı. Doç. Dr. Taşan, “450 yıl boyunca Osmanlı egemenliğinde barışın hüküm sürdüğü Rumeli topraklarında her din ve milliyetten insanlar bir arada yaşamış ve bu 5 asır boyunca hiçbir karışıklık yaşanmamıştır. Bugün Balkan savaşlarının meydana getirdiği derin travmanın izlerini bütün Türk milleti derinden hissetmekte ve hafızasında her daim canlı tutmaktadır. 100 yıl önce meydana gelen bu faciadan bugünün ve geleceğin nesilleri çıkarılacak çok dersler bulacaklardır. Balkan Savaşları ile Askerimizin büyük yara alan gururunun tamiri, savaşın bitmesinin ertesinde tarihe altın harflerle kazınacak ÇANAKKALE’ye ve KURTULUŞ SAVAŞI’na nasip olmuştur” şeklinde konuştu. Doç. Dr. Taşan, Boşnak Lider Aliya İzzetbegoviç’in “Bosna siz Türklere emanet, buralar Osmanlı’nın bakiyesidir” sözüyle konuşmasını sonlandırdı.


Tarih Bilincinde Buluşanlar Derneği Tekirdağ Şubesi Başkan yardımcısı Özgür Yaver ise, Balkan Harbi ile ilgili kronolojik bilgiler vererek, Türkiye’nin Balkanlar, Kafkasya ve Ortadoğu için stratejik bir merkez olduğunu vurguladı. Yaver, “Herkese, tarihi geçmişimize daha duyarlı olmayı tavsiye ediyorum. Geçmişten ders almalı, ittihatçı zihniyetin memleketin başına geçmişte ne sıkıntılar açtığını iyi anlamalıyız. Tarihine sahip çıkmayan birey yaşadığı şehre de sahip çıkamaz” ifadelerini kullandı.


Katılımcılar, Tarih Bilincinde Buluşanlar Derneğinin Tekirdağ’da bir boşluğu doldurduğunu ve toplantının çok verimli olduğunu aktardılar.

 



G-YK7YH1TJPG