Malkara Meslek Yüksekokulu
NKU Radyo
2013-04-13

Balkan Harbinde Yukarıkılıçlı Köyünde Şehit Edilenleri Anma Töreni Düzenlendi



 

Tarih Bilincinde Buluşanlar Derneği Tekirdağ Şubesi tarafından 1. Balkan Savaşı sırasında Tekirdağ merkeze bağlı Yukarıkılıçlı köyünde, Bulgar askerleri tarafından şehit edilen 43 kişiyi anmak için “Kaz Vakası Şehitleri”ni Anma Töreni düzenlendi.


Törene Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, Tekirdağ Belediye Başkanı Op. Dr. Adem Dalgıç, Namık Kemal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İhsan Soysal, İl Genel Sekreteri Mustafa Yel, Jandarma Alay Komutanı Albay Kazım Rıfkı Ayan, Tarih Bilincinde Buluşanlar Derneği Başkanı Hüseyin Bayol, Yazar Mehmet Serez, İl Milli Eğitim Müdürü Halis İşler, Malkara Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç.Dr. Murat Taşan, Dernekler Müdürü Şevki Ülker, Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürü Vekili Hüseyin Kantar, İl Müftüsü Mahmut Gürlen ve köy halkı katıldı. 

Anma programındaki konuşmasında Tekirdağ Belediye Başkanı Adem Dalgıç “Atatürk‘ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti sayesinde bu zulümlerden kurtulduk. Ancak önceki yaşananlardan ders çıkaracağız ve olanları unutmayacağız” dedi.

Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya konuşmalarında “Yakın tarihimizde önemli bir yere sahip olması, devamında dramatik bir şekilde Balkan coğrafyasından Anadolu'ya yapılan mecburi göçlerin neden olduğu iç burkan hikâyelerinin çokça olduğu Balkan Savaşlarında, Yukarıkılıçlı köyümüzde yaşanan bu elim olayın üzerinden 100 yıl geçtiğini, ancak halen hafızalarda geride kalan acıları ile tazeliğini koruduğunu, tarihte yaşanan mücadeleler içerisinde galibiyetler ve mağlubiyetlerin olabileceğini” söyledi.


Anma programında, tarihçi yazar Mehmet Serez ile Namık Kemal Üniversitesi Malkara Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Murat Taşan’da tarihi bilgiler sundu.


Yazar Mehmet Serez “Balkan Harbi sürecinde Tekirdağ’ın 11 Kasım 1912’de işgal edildiğini, Bulgarlar tarafından çeşitli zulümler yapıldığını ve bunun bir örneğinin de Yukarıkılıçlı Köyünde yaşandığını” ifade etti.


Doç. Dr. Murat Taşan ise konuşmasında “Balkan savaşları sonucunda göçe zorlanan ve şehit edilen Balkan Türklerinin dramı halen yeterince yaygın olarak bilinmemektedir. Balkan savaşlarında dünyanın görmezden geldiği, tarih kitaplarında yeterince yer almayan Balkan Türklerinin acılarını, Balkan faciasını bilhassa gençlerimize hatırlatmalıyız, aktarmalıyız. Bu kapsamdaki konferanslar, seminerler, anma törenleri, yazılan kitaplar bu amaca büyük katkı sağlamaktadır” ifadelerini kullandı.

 

 



G-YK7YH1TJPG