Malkara Meslek Yüksekokulu
NKU Radyo
2012-11-09

Malkara MYO’da “BALKAN HARBİ ve RUMELİ’DEN GÖÇLER” Konulu Konferans Düzenlendi



 

Balkan Savaşlarının 100. Yılında Meslek Yüksekokulumuz tarafından düzenlenen “Balkan Harbi ve Rumeli’den Göçler” konulu konferansa konuşmacı olarak Gazeteci-Yazar Halil DELİCE katıldı. Konferansa Tekirdağ Vali Yardımcısı Halil İbrahim Acır, Malkara Kaymakamı Mahmut Halal, Malkara Belediye Başkan Yardımcıları Hasan Eğilmez ve Nermin Tuna, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ahmet İstanbulluoğlu ve Ziraat Fakültesi Öğretim Üyelerinden Prof.Dr. Mehmet Demirci ve Prof. Dr. Murat Altın, Muratlı MYO Müdürü Yrd.Doç.Dr. Nurşen Öntürk, Malkara İlçesi Daire Amirleri ve Malkara Sivil Toplum Kuruluşlarının üyeleri katıldılar.


Malkara MYO Müdürü Doç.Dr. Murat TAŞAN açılış konuşmasında, “Balkan savaşları sonucunda göçe zorlanan ve şehit edilen Balkan Müslümanlarının dramı halen yeterince yaygın olarak bilinmemektedir. Balkan savaşlarında dünyanın görmezden geldiği, tarih kitaplarında yeterince yer almayan Balkan Türklerinin acılarını, Balkan faciasını bilhassa gençlerimize hatırlatmalıyız, aktarmalıyız. 100 yıl önce meydana gelen bu faciadan bugünün ve geleceğin nesilleri çıkarılacak çok dersler bulacaklardır” sözlerini dile getirirken, konuşmasını, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün “Muhacir diye küçümsenenler, tarihin yazdığı savaşlarda en geriye kalanlar, yani düşmanla sonuna kadar dövüşenler çekilen ordunun ri’cat hatlarını sağlamak için kendilerini feda edenler ve düşman karşısında kaçmak, çekilmek nedir bilmeyenlerdir. Muhacirler kaybedilmiş ülkelerimizin milli hatıralarıdır” sözleriyle sonlandırdı.


Yaklaşık 5 asır boyunca memleket edindiğimiz Balkan topraklarının kaybedilmesiyle başlayan Rumeli göçlerinin Müslüman Türk toplumu üzerinde yarattığı etkilere dikkat çeken Sayın DELİCE, aynı acıların tekrar yaşanmaması için Türk toplumunun birlik ve beraberliğini hiçbir zaman kaybetmemesi gerektiğini dile getirdi.

 

 



G-YK7YH1TJPG