Malkara Meslek Yüksekokulu
NKU Radyo
2013-03-14

Malkara Meslek Yüksek Okulunda “Osmanlı Nasıl Yıkıldı” Konulu Konferans Düzenlendi



 

Malkara Meslek Yüksekokulu,  20. kuruluş yılını kutladığı 2012-2013 Akademik Yılda düzenlemiş olduğu etkinliklere bir yenisini daha ekledi. “Osmanlı Nasıl Yıkıldı” konulu konferans 13 Mart 2013 Çarşamba günü Malkara Kültür Sarayı’nda gerçekleşti. Konferansa konuşmacı olarak Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ebubekir Sofuoğlu katıldı.


Konferansa Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ahmet Can Çevik, Malkara Belediye Başkan Vekili Ali Naci Tansoylu, Malkara Belediye Başkan Yardımcıları Hasan Eğilmez ve Nermin Tuna, NKÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Ahmet İstanbulluoğlu, MHP İlçe Başkanı Timur Vardar, Balabancık Belediye Başkanı Şaban Sayılır, Türk Hava Kurumu Malkara Şube Başkanı Üzeyir Kocakır, Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Lerzan Baykal ve dernek üyeleri, Türk Kadınlar Birliği Malkara Şubesi Başkanı Belma Özsoy ve dernek üyeleri, Tarih Bilincinde Buluşanlar Derneği Tekirdağ Şube Başkanı Hüseyin Bayol ve dernek üyeleri, Malkara MYO Öğretim Elemanları, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.


Malkara MYO Müdürü Doç. Dr. Murat TAŞAN açılış konuşmasında, “Osmanlı Devleti, 1699 Karlofça Antlaşması’ndan 1918’e kadar 249 yıl içinde Batının Haçlı Zihniyeti, Rusya’nın Panslavizm siyaseti, İngiliz’lerin Türk-İslam düşmanlığı ve diğerlerinin düşmanca siyaseti ve içerideki bazı devlet adamlarının gaflet ve ihanetiyle yıkıldı. Altı asır yaşayan Osmanlı Devleti fethettiği yerleri sömürge olarak değil birer vatan parçası olarak gördüğü için her karış toprağı binlerce şehidin kanı ile sulamadan terk etmedi. Tarih sahnesinden çekilmesine rağmen Osmanlı Devleti’nin izleri hala durmakta ve tesirleri de sürmektedir” sözlerini dile getirdi.


Doç. Dr. Ebubekir Sofuoğlu konferansta Avrupa ve Balkanlardaki Osmanlı topraklarının teker teker elden çıkmasının nedenlerini, dönemin Avrupa ülkelerinin Osmanlı üzerindeki emellerini, Osmanlı Devletini yöneten dönemin bazı devlet adamlarının şahsi istekleri ve menfaatleri uğruna devleti ve halkı dönüşü olmayan yollara soktuğu, Birinci Dünya Savaşıyla ilgili bilinen ve bilinmeyen bazı gerçeklerden bahsetti.


Konferansın ardından Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet İstanbulluoğlu günün anısına ve Üniversitemiz adına Doç. Dr. Ebubekir Sofuoğlu’na plaket takdim etti. Malkara MYO öğrencileri adına da bir öğrencimiz tarafından çiçek sunulmuştur.

 



G-YK7YH1TJPG